ITER-NL stand op ISFNT: Succesvolle week

dinsdag, 1 oktober, 2013

ISFNT - International Symposium on Fusion Nuclear Technology,

16 - 20 september 2013, Barcelona.  

De week is erg goed verlopen voor Iter-nl in Barcelona.

Op donderdag kwam de Nederlandse ambassadeur in Madrid, Kees van Rij, eerst even overleggen voordat hij met Henrik Bindslev, de directeur van F4E, in gesprek ging. De ambassadeur was erg goed op de hoogte van de zaken die speelden en was erg geïnteresseerd in wat hij in de Iter-nl stand te zien kreeg, vooral wat betreft RH. Na afloop gaf hij ook nog een debriefing. Hij vertelde dat hij een erg goed gesprek had gehad met Henrik. Henrik had er bij de ambassadeur op aangedrongen om duidelijk te maken dat het nu belangrijk is dat de grants die er voor Nederland staan aan te komen ook uitgevoerd kunnen worden met de nodige Nederlandse matching.

De ambassadeur gaat Den Haag voorstellen om op hoog niveau (bijvoorbeeld een minister) Henrik uit te nodigen om te komen praten met hoge ambtenaren, Nederlandse en Euro-parlementariërs, wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven om o.a. het draagvlak voor ITER in Nederland te versterken. Henrik zal daar graag op in gaan.
Later die avond tijdens het gala diner vertelde Henrik dat hij een plezierig gesprek had gehad met onze ambassadeur en dat hij onder de indruk was van zijn kennis van zaken.

Tijdens de officiële opening van de Industriële tentoonstelling op maandagochtend werd plenair de Nederlandse honorair consul Dirk Kremer als VIP behandeld. Hij mocht ook samen met F4E directeur Henrik Bindslev en Ciemat directeur Joachim Sanchez en ITER directeur Motojima de officiële opening van de industriële tentoonstelling uitvoeren. Hierdoor kwamen ze ook bij de Iter-nl stand terecht, waar Henrik meer dan 10 min sprak met Pepijn Schoen van HIT en anderen. Ook later die dag kwam Henrik nog een paar keer terug naar onze stand voor verdere gesprekken.


Op dinsdag was er een cocktail georganiseerd door de directeur van het NBSO (Netherlands Business Support Office) in Barcelona, Jasper Dorrestein. Er was een grote opkomst, met vele ILO's, mensen uit het bedrijfsleven, belangrijke mensen van ITER waaronder hoofd procurement Francoise Flament, velen van F4E, waaronder opnieuw Henrik. Een mooie toespraak van Patricia van Bentum, hoofd van de afdeling Economische zaken van de ambassade in Madrid. Henrik reageerde daar spontaan op en sprak warme woorden aan het adres van het Nederlandse bedrijfsleven. Hij noemde ook dat de nieuwe Industrial Policy dankzij de bijdrage van de ILO's (begin dit jaar, meteen na het aantreden van Henrik door mij opgezet) vooral ook positieve aspecten heeft voor met name de kleinere en de Noordelijke landen, waaronder zeker ook Nederland.

Diverse Nederlandse bedrijven hebben goede contacten opgedaan met uitzicht op contracten op korte termijn. Ook afspraken gemaakt over hoe we in het kader van de topsectoren, zoals HTSM-AI (High-Tech Systemen en Materialen Advanced Instrumentation) de gedeeltelijke fundingsmogelijkheden die er nu zijn kunnen omzetten met behulp van een hefboomwerking in meer volledige financiering.

Nog meer goed nieuws: Pim Buters vertelde dat KIN Machinebouw de prekwalificatie succesvol heeft doorstaan voor: “Design, Manufacture and Testing of Mechanical Handling Equipment for In-Vessel Assembly”

Op deze conferentie veel aandacht voor het onderwerp "De fusie roadmap, hoe komen we tot een werkende fusiecentrale vóór 2050".  Veel meer hierover binnenkort op deze website.

De volgende ISFNT is in 2015 op het Koreaanse eiland JeJu

Zie verder: http://www.isfnt-11.org/industrial_exhibition.html.

Meer informatie bij Toon Verhoeven (a.g.a.verhoevenatdiffer.nl).