Nieuws van de laatste bijeenkomst van de ILO's met F4E

zaterdag, 27 juli, 2013

De bijeenkomst met F4E (Fusion for Energy) was op 9 juli 2013 in Barcelona.

De directeur Henrik Bindslev was er ook weer bij. Hij roemde de uitstekende samenwerking met de ILO's. Dit heeft geresulteerd in enorme vooruitgang op een aantal tereinen. "Unlimited Liability" gaat tot het verleden behoren, alle bedrijven behouden zelf alle IP (Intelectual Property Rights) voor toepassingen buiten de fusiewereld en alle tender procedures zullen aanmerkelijk verlicht worden.

De tenderactie voor de "winding tools" voor de PF coils komt nog in juli 2013 uit!!

Overigens zal vanwege tijdgebrek een van de poloidale veldspoelen (PF6) in China worden gemaakt, ipv in Europa.

Er komt een CfT voor het Mitica vacuumvat in september 2013.

De diagnostic port plug integration zal in in september 2013 toegekend worden.

Er was ook belangrijk nieuws over de 4 Remote Handling (RH) pakketten:

•             Divertor Remote Handling System; OMF-340-1; Dialogue phase concluded. Invitation to submit Tender sent on 28/6. Deadline for submission of Tenders 7/08.

•             Cask and Plug Remote Handling System; OMF-340-2; Evaluation of Requests to Participate ongoing (currently preparing requests for clarifications). Invitation to Dialogue Phase expected by Nov/Dec 2013.

•             Neutral Beam Remote Handling System; OMF-340-3; Evaluation of Requests to Participate concluded. Currently preparing authorization to launch dialogue documents. Invitation to Dialogue Phase expected by August 2013.

•             In-Vessel Viewing System; OMF-383; Call for Expression of Interest ongoing, deadline for submission of Requests to Participate: yesterday 24/07. . Invitation to Dialogue Phase expected by Nov/Dec 2013.

 

De lijst van ILO's is al weer uitgebreid, nu werd ook de ILO uit Malta verwelkomd.

 

Verder nog het al eerdere nieuws naar aanleiding van de laatste ILO bijeenkomsten in Toulon en Barcelona:

Sinds het aantreden van de nieuwe directeur Henrik Bindslev is er een erg positieve sfeer ontstaan. Zoals al eerder genoemd is er (op mijn initiatief) een eerste bespreking geweest tussen een klein clubje ILO's wat een grote serie acties teweeg heeft bracht. Zo is tijdens de laatste ILO-F4E vergadering in Toulon de F4E directeur de hele vergadering aanwezig geweest en ook nog tijdens de vele uren uitloop. Één van de nieuwe ontwikkelingen is dat er een aantal werkgroepen van ILO's aan het werk zijn gegaan om de belangrijkste struikelblokken op te ruimen. Zelf ben ik voorzitter van de werkgroep met het onderwerp Industrial Policy, waarbij Hans Jahreiss, directeur Administratie van F4E, de inspanningen van F4E leidt. Op 15 en 16 april 2013 zijn er in Barcelona grote vorderingen gemaakt. Van de bijna 100 hete hangijzers die ter discussie stonden werd op ongeveer 90% daarvan een consensus bereikt. De belangrijkste struikelblokken zoals liability, liquidated damages, intellectual property zijn nu opgelost en ook voor het MKB zijn er een aantal grote verbeteringen aangekondigd: zowel de hoeveelheid papierwerk zal sterk verminderen als de financiële randvoorwaarden zullen worden versoepeld. Voor het Nederlandse bedrijfsleven zal het wel moeilijk te verteren zijn dat voor niet-strategische tenderpakketten F4E nu veel makkelijker wereldwijd kan gaan tenderen. Tot nog toe was dat alleen bij hoge uitzondering mogelijk. Helaas konden de ILO's hier niets meer aan veranderen, het is onlangs door de Governing Board geaccepteerd.

Voor meer informatie vraag: a.g.a.verhoevenatdiffer.nl

  • Als een (Nederlands) bedrijf er niet in slaagt om een tenderactie winnend af te sluiten is het dringend aan te raden om dan met F4E om de tafel te gaan zitten om er achter te komen waar het mis ging zodat een volgende keer er een grotere slagingskans is. De ILO is graag bereid hierbij een rol te spelen.
  • De nieuwe Industry Portal is veel mooier geworden dan de vorige versie, zie: https://industryportal.f4e.europa.eu/IP_PAGES/ehome.aspx.
  • De Company Database wordt binnenkort uitgebreid met een prekwalificatie systeem: erg belangrijk ook voor Nederlandse bedrijven om daar aan mee te doen. Er staan erg goede instructiefilmpjes op de portal.
  • Vanuit ITER IO zijn er ook regelmatig calls for tender of calls for expertise, zie hiervoor ook de laatste berichten op deze web site: www.iter-nl.nl